facebook-pixel

Carmen Mitroi

Carmen Mitroi

Minunatii oameni din cadrul asociatiei ALFA GRUP au aparut in viata mea aparent spontan… sunt convinsa insa ca a fost mai mult decat o intamplare. Ma mutasem in Cluj de cateva luni si imi reluasem activitatea cu copiii din zone defavorizate, ajutata de prieteni si colegii mei din asociatia Pro Voluntariat. Eram interesata totusi sa ma implic intr-un proiect special pentru copiii din centrele de plasament – FAMILII DE SUFLET mi s-a potrivit din toate punctele de vedere. El a imbinat ideal ceea ce-mi doream, cu reala mea situatie din prezent, cu ceea ce pot oferi eu, momentan. Mi-am putut urma vocatia, dupa un lung sir de cautari si experiente. Fiind, la randul meu, un copil care si-a pierdut parintii, am simtit intotdeauna nevoia sa gasesc solutii pentru a le imbunatati viata, oferindu-le sprijin, bucurie si iubire.

Nu-mi place sa grabesc lucrurile si sa gresesc, dar nu-mi place nici sa pierd timpul, asa ca mi-am inceput activitatea de voluntar destul de repede si am inceput sa sustin saptamanal ore de engleza, prin joc, la un centru. M-am imprietenit cu copiii, le descopar mereu minunatiile sufletului, invat si eu multe de la ei… Astept cu nerabdare si emotie sa-i revad in fiecare duminica dupa-amiaza, ma gandesc toata saptamana la suprizele placute pe care le-as putea face si cred ca si ei asteapta la fel revederea, pentru ca plec de acolo incarcata cu “cadouri” (desene, mici scrisori, imbratisari…) si multa dragoste.

Sper sa pot face mai mult pentru ei, cu sprijinul tuturor oamenilor din jurul meu, care m-au sustinut si fara de care nu as fi reusit nimic. Le multumesc foarte mult colegilor din asociatie pentru oportunitatea oferita si pentru bucuria impartasita.

Continue Reading

Daniela Dima

Voluntar proiectul Nu Esti Singur

Daniela Dima

„Bună tuturor, mari și mici!

Sunt Daniela, și doresc sa va adresez câteva cuvinte despre o experiență de voluntariat.

Eu locuiesc în Italia de 22 de ani și de-a lungul anilor concediile mi le-am petrecut în multe feluri și în multe locuri. Însă ultimul concediu, care a fost de o luna de zile, am dorit mult sa fie spre folosul și binele unor copii defavorizați din România. Astfel în 12 decembrie 2019 am început sa dau telefoane la diferite instituții cu copii fără aparținători și sa ma ofer ca voluntară. Oportunitatea s-a ivit prin asociația Alfa Grup din Cluj, care m-a pus în legătură cu centrul de plasament pt copii cu dizabilități, din Cluj. Așa că peste 3 zile mă aflam în zbor spre România cu speranța sa fiu capabilă sa îndeplinesc tot ce va fi necesar sa fac, și cu dorința de a dărui tot ce pot pt acești copii. În 16 decembrie am început voluntariatul în acest centru și am continuat pentrut 4 săptămâni, în fiecare zi de la 8 dimineața la 19 seara.

Trebuie sa marturisesc ca spre surprinderea mea, am intrat într-un centru de plasament pt copii, renovat, curat, îngrijit, cu toate condițiile necesare, și un personal profesionist și plăcut!

Copiii cu care eu am interacționat cel mai mult au fost în număr de 9, aproape toți având diferite probleme de sanatate. Ce făceam eu acolo? Orice era nevoie! Făceam baie copiilor, îi îmbrăcam, le schimbam pampersul de câte ori era nevoie, îi hrăneam, îi punem la culcare la orele de somn, mă jucam cu ei, îi îmbrățișam, vorbeam cu ei deși majoritatea dintre ei nu vorbeau le dăruiam pe cât puteam, dragoste. Toate astea, alături de personalul centrului. Mai spălăm vasele, ștergeam mesele și scaunele, spălăm pe jos. Toate astea, le-am făcut cu plăcere, cu gândul și satisfacția că pot contribui și eu pt binele altora, și implicit pt binele societății, că picătura mea de ajutor, pt cineva poate fi mult! Copiii instituționalizați au tot ce le trebuie d.p.d.v. material, însă de primirea dragostei și atenției, niciodată nu va fi prea mult. Toți avem nevoie de așa ceva, cu atât mai mult copiii fără aparținători. Priveam acești copii, și dincolo de dizabilități lor, fiecare dintre ei au ceva frumos de care mă minunam: unul avea gene foarte frumoase, altul obrăjori bucalati, altul o privire care tânjea după atenție, altul zâmbet cuceritor, și fiecare cu farmecul lui.

La sfârșitul perioadei de voluntariat am primit peste așteptările mele, mulțumiri din partea personalului, rama foto si carticica cu mulțumiri.

În aceasta experienta am dăruit ceea ce am putut, dar pe cealaltă parte am și primit foarte multă satisfacție sufletească, împlinire lăuntrică, recunoștință din partea unora, și am cunoscut oameni deosebiți!

Încurajez pe toți, dăruiți altora din ce aveți și veți primi în schimb ceva ce nu aveți, sau ceva de care nu vă veți sătura niciodată să primiți, satisfacție, împlinire lăuntrică!

Eu știu că, eu voi continua sa fac voluntariat și să dăruiesc ori de câte ori voi putea și voi avea ocazie! „

Continue Reading

Milena Nistorescu

Avocat si Ambasador - proiect Familii de Suflet

Milena Nistorescu

Am devenit constienta de mai mult ani de un anumit lucru: copiii abandonati au nevoie de hrana pentru suflet si minte. Intai am vorbit despre asta cu cei mai apropiati prieteni. Apoi am schitat intr-o zi un proiect pe care o mana de oameni sa il incepem si sa oferim copiilor abandonati acces la lucruri care mangaie sufletul si imbogatesc mintea: arta, cultura, educatie, sport. Ne propusesem pe atunci sa mergem la centre de plasament sa organizam ateliere de lucru pe aceste domenii. Noi, cei 4 prieteni. L-am scris, o mica schita cu capitole, etape, etc. Au trecut 5-6 ani.

Si noi ne-am luat cu propria viata si am pus “in sertar” proiectul. Apoi, intr-o zi de ianuarie, la momentul rezolutiilor anuale, mi-am spus: vreau sa incep proiectul pentru copii. Am vorbit despre dorinta mea cu toti prietenii si oamenii cu care ma intalneam si la mai putin de 2 luni de cand am vorbit cu prima persoana am descoperit ca exista deja ceea ce visam eu, ca e un proiect din Cluj, ca a fost facut in parteneriat cu Directia Judeteana de Protectie a Copilului, deci nu mai am nimic de facut ca sa organizez, ci pot ajuta direct, imediat si intr-un cadru legal. Pe mine proiectul Familii de suflet m-a salvat de vrea 2 ani de cercetare, lobby, birocratie, legiferare!

Eu cred ca Atentia, grija, ascultarea sunt hrana pentru suflet. Fara toate acestea, copilul creste cu un gol imens in suflet, dar daca deja golul este mare datorita abandonului, ne putem imagina ce oameni pustii pe interior, confuzi si chinuiti, pot ajunge acesti copilasi.

Omul are nevoie de vise. Ca sa viseze la o familie trebuie sa patrunda intr-o familie.

Daca va ganditi uneori la copiii abandonati, cu empatie, cu dorinta de a ajuta si cu sentimentul ca nu stiti cum, ca nu va pricepeti sau ca va este teama “sa nu facetti mai mult rau”, va incurajez sa va alaturati proiectului Familii de suflet, unde veti gasi o structura simpla, utila si un ghidaj excelent spre a face acel ceva bun si frumos pentru sufletul unui copil fara parinti!

Continue Reading

Gabriela Lupea

Voluntar proiect Familii de Suflet

Gabriela Lupea

Recomandarea mea este sa nu va fie teama, sa luati lucrurile usor, o zi după alta, și veți vedea ca merita. Ca primiti bucurie, și aduceți bucurie, și ca va puteti atasa de acești copii minunați fără nici o dificultate.

Credința face totul posibil. Iubirea face totul ușor.

Continue Reading

Diana Stanese

Diana Stanese

Revin cu mult drag în acest rol de ambasador al proiectului R.A.Z.A., inițiat de către Asociația Alfa Grup, care ajuta adolescenți și tineri abandonați care părăsesc sistemul de protecție de stat (centrele de plasament si casele de tip familial de pe raza județului Cluj) sa se integreze în societatea noastra. Acești adolescenți / tineri, afectati de abandon parental, abuz fizic, psihic si sexual, sărăcie, discriminare, și afecțiuni grave de sanatate merită ajutați să ducă o viata normala și echilibrata în societatea noastra. Am ales sa mă implic în acest proiect, RAZA, adresat tinerilor și adolescenților ieșiți din sistemul de protecție al statului, pentru ca acești adolescenți și tineri deosebiti merită, la fel ca orice alți adolescenți și tineri, sa ducă o viata normala si echilibrata in societatea noastra.

Hai sa ne implicam și să facem acești tineri fericiți, așa cum merită.

Cum putem sprijini?

  • Acești tineri și adolescenți au nevoie de afectiunea, atenția și sprijinul nostru emoțional
  • Acești tineri și adolescenți au nevoie de noi ca mentori si modele de urmat ca sa desprinda obiceiuri de viață sănătoasă pentru a deveni treptat independenți
  • Acești tineri și adolescenți au nevoie de noi în vederea dezvoltării lor personale pentru a învață sa comunice, sa socializeze si sa devina neincrezatori in propriile forțe.
  • Acești tineri și adolescenți au nevoie de noi sa le oferim consiliere financiara
  • Acești tineri și adolescenți au nevoie de sprijinul nostru în continuarea studiilor liceale și universitare și în găsirea unui loc de munca
  • Acești tineri și adolescenți au nevoie sa contribuim la acoperirea unor nevoi materiale și financiare

Nu putem schimba trecutul lor, putem însă să schimbăm prezentul și viitorul lor. Hai sa fim prezenți și să luptăm împreună pentru un viitor mai bun și stabil pentru acești tineri si adolescenți.

Doar daca toti, impreuna, ne implicăm și contribuim, ei vor reuși!

Continue Reading