facebook-pixel
Scurtă descriere

Prietenie în salon

Mediu instituționalizat nu înseamnă numai centru de plasament, ci și secția de spital în care unii copii își petrec majoritatea timpului din cauza gravelor afecțiuni cu care se confruntă. Izolarea, prognosticul rezervat, rutina spitalicească cu aceleași investigații și tratamente, repetate zi după zi, fragilizează psihicul acestor copii care își doresc și luptă atât de mult să trăiască.
Prin programul PRIETENIE ÎN SALON, adresat copiilor și adolescenților internați în spitalele de Pediatrie Cluj – secțiile de Oncologie și Nefrologie, urmărim să le ridicăm acestora moralul, să înviorăm viața monotonă de spital și să întărim legătura lor cu viața din exterior, cu viitorul care în continuare îi așteaptă.
Acești copii învață de la vârste fragede îndelunga răbdare, fiind nevoiți să stea conectați la aparatul de dializă (în cazul pacienților nefrologici) sau la perfuziile cu citostatice (în cazul pacienților oncologici). Dacă despre situația bolnavilor din secțiile de ONCOLOGIE am auzit cu toții, despre NEFROLOGIE se știu prea puține. Aici sunt aduși copilași cu afecțiuni ale rinichilor, cei mai mulți dintre ei dependenți de dializa pe care o efectuează din două în două zile, pe toată durata vieții. Rata lor de supraviețuire este mai mică decât cea a copiilor de la oncologie, pentru că singura lor șansă este transplantul de rinichi la care sunt înscriși pe o foarte lungă listă de așteptare. Copii foarte slab dezvoltați fizic, copii fără viață socială, copii suspendați într-o interminabilă așteptare, care speră la viitor, fără să aibă însă certitudinea lui.

1. Nevoi materiale
În 2014, prin generozitatea unui sponsor, am făcut achiziții în vederea îmbunătățirii experienței de spital a micilor pacienți din următoarele unități medicale:
● Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, secția de Oncopediatrie
● Clinica Pediatrie II Cluj-Napoca
– Secția de Oncologie
– Secția de Nefrologie.
Achizițiile au constat în:
● electronice și gadgeturi pentru petrecerea agreabilă a timpului de așteptare (laptopuri, televizoare, calculatoare, dvd-playere)
● mici dispozitive de monitorizare a stării de sănătate (tensiometre și termometre performante).

2. Nevoi emoționale
De opt ani, dinainte chiar de a deveni oficial o asociație, am căutat să fim prezenți în aceste secții cu cadouri, un zâmbet și o vorbă bună pentru copilași. Nevoia lor esențială este cea de contact uman firesc, de interacțiuni care să înlăture distanța pe care ei o percep între sine și ceilalți, de relații care să încline balanța înspre sănătate, viață, prietenie, toate acele lucruri care fac posibilă și de dorit supraviețuirea. Neuitarea noastră înseamnă atât de mult pentru ei!