facebook-pixel
Scurtă descriere

Nu ești singur

Am început acest proiect în luna iunie a anului 2013, prin vizitarea a 25 de copii internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Cluj, Secția Pediatrie IV de Recuperare Nutrițională și Metabolică a Sugarului și Copilului Mic. Dubla vulnerabilitate a copiilor bolnavi ȘI abandonați, care trebuie să se confrunte cu boala în absența susținerii unei familii iubitoare, ne-a impresionat profund; acela a fost momentul în care am înțeles necesitatea concretizării eforturilor de sprijinire a acestor mici pacienți într-un demers susținut, strategic și de lungă durată.
Prin proiectul NU EȘTI SINGUR urmărim să micșorăm distanța pe care copiii/tinerii bolnavi și abandonați o au de parcurs până la atingerea unei normalități, a unei armonii funcționale, a conturării unui viitor posibil. Deși emoțional ne este extrem de greu să fim martorii neajunsurilor multiple datorate sănătății precare și carențelor afective cu care copiii din acest proiect se confruntă, sărbătorim împreună cu ei fiecare mică achiziție motorie sau psihomotorie, fiecare mic progres înregistrat care, din fericire, nu întârzie să apară.
Pe parcursul unui an, interacționăm și acționăm în folosul a aproximativ 150-200 de copilași internați în Clinica Pediatrie IV, unii fiind pacienți constanți ai Spitalului, iar alții pacienți temporari, aflați în tranzit spre alte unități medicale. Acești copilași au vârste foarte mici, între 14 zile și 7 ani, și se confruntă cu PROBLEME MARI DE SĂNĂTATE: boli neurologice, cardiopatii și anomalii congenitale complexe, malnutriție severă și distrofie. Nu toți sunt sunt abandonați de părinți, însă chiar și cei care au familie, nu pot beneficia de afecțiunea acesteia, deoarece aparținătorii lor nu își permit să stea lângă ei pe perioade îndelungate – sau pur și simplu nu își doresc.
Începând cu anul 2017, am extins activitatea proiectului nostru în două noi instituții: un centru de plasament care găzduiește aproximativ 20 copii cu diverse afecțiuni și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu în cadrul căruia 50 de tineri cu afecțiuni neuro-psihice beneficiază de kinetoterapie. Iar în anul 2019 ni s-au alăturat 40 de copii și tineri cu afecțiuni ușoare, medii sau grave, provenind din alte două centre de plasament.
Ședințe de kinetoterapie:
Mulți dintre copilașii internați la Pediatrie 4 rămân în spital perioade foarte lungi de timp, petrecându-și cea mai mare parte a zilei în pătuțuri care le limitează mult mobilitatea. Serviciile de recuperare medicală sunt extrem de necesare și de benefice pentru dezvoltarea lor psihomotorie, acesta fiind motivul pentru care am îndrăznit în vara anului 2013 să angajăm două kinetoterapeute care să îi asiste zilnic pe micii noștri beneficiari. Evoluția progresivă a recuperării copiilor este impresionantă!
Ședințele de kinetoterapie durează două ore și au loc zilnic, de luni până vineri, fiind oferite cu multă afecțiune și răbdare de fetele noastre.

Din aprilie 2017, una dintre cele două kinetoterapeute se deplasează și la Jucu,la centrul de Recuperare Neuropsihiatrică, unde oferă servicii specializate celor 50 de tineri cu afecțiuni neuro-psihice de aici. Tot din aprilie 2017, salariile celor două kinetoterapeute sunt acoperite integral de Bella România (TZMO România în prezent) care a devenit sponsor si partener oficial al proiectului nostru. Începând cu anul 2017, am extins activitatea proiectului nostru în două noi instituții: un centru de plasament care găzduiește aproximativ 20 copii cu diverse afecțiuni și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu în cadrul căruia 50 de tineri cu afecțiuni neuro-psihice beneficiază de kinetoterapie. Iar în anul 2019 ni s-au alăturat 40 de copii și tineri cu afecțiuni ușoare, medii sau grave, provenind din alte două centre de plasament.

Ședințe de meloterapie:
Odată cu includerea în acest proiect a unor copii/tineri cu afecțiuni diverse, echipei noastre i s-a alăturat o colegă nouă – specialist în psihopedagogie specială și în meloterapie. Din ianuarie 2020, ea își oferă serviciile în cadrul unor ședințe de meloterapie care au loc de trei ori pe săptămână și de care beneficiază peste 30 de copii și tineri.
Afecțiunea:
Nevoia acestor copilași de contact fizic, de atenție specială, de apropiere de orice fel este, din păcate, nesecată, imposibil de acoperit. Cu durere constatăm cât de mari sunt carențele lor afective și cât de mult a stagnat probabil dezvoltarea lor psihomotorie din cauza acestor carențe. Dar acesta este și motivul pentru care, în interacțiunile noastrei, nu încetăm să îi îmbrățișăm, să le vorbim, să le zâmbim, lucruri mărunte care nouă nu ne pretind abilități sau cunoștințe deosebite, dar care pentru ei fac toată diferența, îi umanizează, îi destind și le provoacă o imensă bucurie.
Părculețul terapeutic exterior:
Grație oamenilor darnici cu care colaborăm, în toamna anului 2014, în curtea Clinicii Pediatrie IV, s-a finalizat amenajarea spațiului BUCURIE ÎN MINIATURĂ, special adaptat nevoilor specifice ale acestor copilași.
Pătuțuri medicale în saloane:
După cum am amintit deja, unii copilași sunt spitalizați pe perioade foarte lungi de timp, de ordinul lunilor sau chiar al anilor. Șefa Secției de Recuperare Nutrițională și Metabolică a Sugarului și Copilului Mic, o doamnă doctor extrem de delicată și grijulie, a căutat timp de zece ani de zile un mijloc prin care să înlocuiască paturile vechi, uzate și decolorate cu pătuțuri noi, frumoase, adaptate nevoilor copiilor. Datorită unui generos sponsor nu numai că am putut împlini visul doamnei doctor, dar am și transformat radical cele cinci saloane ale secției, care au fost înveselite de picturi viu colorate pe pereți.
Nevoi materiale constante:
Datorită afecțiunilor severe cu care se confruntă, micii pacienți ai Clinicii au nevoie să fie hrăniți cu formule speciale de alimentație artificială, care sunt foarte scumpe. Pe lângă acoperirea costurilor acestora, le dăruim în mod constant copiilor hăinuțe și jucării. Asigurăm, de asemenea, necesarul lunar de șervețele umede și produse de igienă, tot prin implicarea și sprijinul oferit de Bella România (TZMO România).

Parteneriatele noastre, sponsorizările, donațiile provenite din partea unor persoane fizice ne permit să răspundem de fiecare dată, cu promptitudine, nevoilor punctuale ale celor trei instituții de care aparțin beneficiarii proiectului NU EȘTI SINGUR, asigurându-le astfel televizoare, mașină de spălat, aparate de aer condiționat, pompe speciale de nutriție, cântare, termometre, aparatură pentru kinetoterapie, lenjerii de pat, jucării educative, leagăne de interior, mobilier, perdele etc.

Gânduri:
“Colaborarea Secției Pediatrie IV din Cluj-Napoca cu Asociația ALFA GRUP Cluj a început în anul 2013 cu 2 proiecte: voluntariat adresat copiilor internați pe perioade lungi și însoțiți de părinții lor, respectiv un proiect de suport material (scutece, lapte praf, jucării, haine ).
În timp consider că am devenit o echipă, pentru că proiectele Alfa Grup s-au împletit mereu cu obiectivele și necesitățile clinicii noastre, astfel că în acești 4 ani de colaborare, prin eforturile Asociației ALFA am progresat în domenii le-aș putea numi ”de lux” :
Angajarea a 2 kinetoterapeuți;
Dotare cu șezlonguri și scaune pentru alimentație bebe;
Aparat aer condiționat în sală de tratament;
Aparat automat pentru perfuzii la copilul foarte mic
De asemenea, ALFA GRUP a găsit mereu parteneri noi care au sponsorizat lucrări importante de renovare a secției, de dotare cu aparatură și mobilier de birou, modernizarea saloanelor (paturi noi cu funcții multiple, televizoare) , amenajarea sălii de kinetoterapie, a unui loc de rugăciune, loc de joacă în curte cu leagane pentru copii”

Medic șef Secție Pediatrie 4, Cluj-Napoca
Doctor Carmen-Mihaela Culcițchi