Familii de suflet
Dorința noastră este ca fiecare copil vulnerabil să aibă o familie/un prieten de suflet de care să se simtă atașat, cu care să dezvolte o legătură de durată și care să-i fie alături într-un mod susținut, dedicat. A deveni FAMILIE DE SUFLET NU implică adopția, plasamentul social sau maternal, ci doar implicarea constantă în viața unui copil în sensul împlinirii nevoilor specifice ale acestuia. Această dragoste și grijă se poate concretiza în cele mai diverse moduri:
● sprijin cu meditații școlare
● susținerea la un club sportiv
● dobândirea abilității de a cânta la un instrument muzical sau învățarea unei limbi străine
● petrecerea timpului liber într-un mod educativ sau recreativ ( vizite la expoziții, vizionare de filme la cinema sau de spectacole la teatru, weekend-uri și chiar vacanțe petrecute împreună etc).
Cea mai importantă realizare rămâne însă faptul că acești copii se pot bucura de dragostea, atenția, îndrumarea și mângâierea unor adulți în care pot avea încredere – pe termen lung. (Menționăm faptul că un copil / adolescent poate avea doar o familie de suflet).
COPIII
● 60 de copii și adolescenți (între 4 și 18 ani), rezidenți ai centrelor de plasament sau ai caselor de tip familial:
● abandonați de părinți
● cu părinți decedați sau
● cu părinți decăzuți din drepturile parentale din cauza abuzului (fizic, sexual) sau a neglijării la care și-au supus copiii
● 40 de copii de etnie romă din comuna Dragu, jud. Sălaj, proveniți din familii sărace.
FAMILIILE DE SUFLET:
● 50 de adulți responsabili care sunt implicați pe termen lung:
● în viața a 1-2 copii instituționalizați sau provenind din Dragu
● în activitățile de grup ale proiectului.
Interacțiunea constantă cu o familie de suflet care îi îndrumă, îi susține, îi încurajează le transmit noțiuni elementare de conviețuire, de solidaritate, de comuniune care sunt esențiale în devenirea unui om și integrarea sa în comunitate. Acesta este de fapt marele câștig al copiilor/tinerilor implicați în proiect:
sentimentul de apartenență în cadrul unei relații semnificative cu un adult/o familie, sentiment care în timp le va întări încrederea că vor putea la rândul lor să își întemeieze o familie când timpul va veni.
Mai mult, familia de suflet poate contribui la dezvoltarea competențelor sociale și profesionale ale copiilor/tinerilor pe care îi au în grijă prin:
● Acoperirea unor nevoi materiale specifice (plata unui abonament sportiv sau a unui curs de învățare a unui instrument muzical, efectuarea unor analize medicale mai detaliate etc.)
● Medierea accesului la servicii de terapie și dezvoltare personală,
● Încurajarea continuării și aprofundării studiilor școlare.
Stelian Juganu – tânăr crescut într-un centru de plasament
“Pe mine personal mă împlinește și-mi dă o senzație de bine. Faptul că pot să fac ceva pentru un copil sau pentru mai mulți din cei cu care interacționăm. Încurajez pe toată lumea să înceapă și apoi să vadă încotro îi duce această decizie!”
Anda – membru al unei Familii de suflet